
Bakterie patogenne – diagnostyka Salmonella spp., Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium, Listeria monocytogenes, Listeria spp. w żywności, paszach i próbkach środowiskowych.(MA-3L)
Termin szkolenia:
28 kwietnia 2025, godz. 09:00-17:00
29 kwietnia 2025, godz. 08:30-12:30

Szkolenie teoretyczne i praktyczne adresowane do pracowników laboratoriów mikrobiologicznych badających żywność, pasze oraz próbki ze środowiska produkcyjnego.
W trakcie szkolenia zostaną omówione jakościowe i ilościowe metody badań (Salmonella spp., Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium, Listeria monocytogenes, Listeria spp.).
W części praktycznej uczestnicy będą mogli samodzielnie wykonać poszczególne etapy badań dla każdego omawianego kierunku badań: przygotowanie rozcieńczeń, posiew, przesiew na pożywki różnicujące, badania potwierdzające, identyfikacja serologiczna i biochemiczna, odczyt, interpretacja uzyskanych wyników, liczenie kolonii na płytkach i obliczenie wyniku wg nowego wydania normy PN-EN ISO 7218:2024-12.
ZAKRES SZKOLENIA
- Wykrywanie Salmonella spp. wg PN-EN ISO 6579-1:2017-4+A1:2020-09 – wykład i ćwiczenia.
- Serotypowanie Salmonella spp. wg ISO/TR 6579-3:2014, ze szczególnym uwzględnieniem identyfikacji Salmonella Enteritidis i Salmonella Typhimurium – wykład i ćwiczenia.
- Wykrywanie Listeria monocytogenes i Listeria spp. wg PN-EN ISO 11290-1:2017-7 – wykład i ćwiczenia.
- Oznaczanie liczby Listeria monocytogenes i Listeria spp. wg PN-EN ISO 11290-2:2017-7 – wykład i ćwiczenia.
- Obliczenia uzyskanych wyników wg PN-EN ISO 7218:2024-12 – ćwiczenia.