- To wydarzenie minęło.
Doskonalenie działalności laboratorium mikrobiologicznego badania żywności, pasz i środowiska produkcji w świetle nowelizowanych norm i dokumentów akredytacyjnych.(S-14F)
Termin szkolenia:
12 czerwca 2023, godz. 09:00-17:00
13 czerwca 2023, godz. 09:00-17:00
14 czerwca 2023, godz. 09:00-12:00
Termin nadsyłania zgłoszeń: 23 maja 2023 r.
PROGRAM RAMOWY SEMINARIUM
Aktualne mikrobiologiczne zagrożenia bezpieczeństwa żywności.
Gronkowce koagulazododatnie. Zmiany normalizacyjne, problemy diagnostyczne.
Weryfikacja mikrobiologicznej metody jakościowej oraz ilościowej wg PN-EN ISO 16140-3 na przykładzie Salmonella spp. oraz bakterii z rodz. Enterobacteriaceae – omówienie uzyskanych cech charakterystyki metody.
Planowanie i aktualizacja udziału w PT/ILC wg wymagań DA-05 wyd. 9 – zmiany w stosunku do wyd. 8, uzasadnione argumenty techniczne do określenia poziomu i częstości uczestnictwa z uwzględnieniem ryzyka związanego z reprezentatywnością uczestnictwa. Wybór odpowiedniego, kompetentnego organizatora PT.
Monitorowanie ważności wyników, powiązanie wyników monitorowania z wynikami walidacji / weryfikacji metody.
Pobierania próbek środowiskowych z obszaru produkcji i obrotu żywnością – metody pobierania i ich weryfikacja.
Dobra praktyka mikrobiologiczna w laboratorium w świetle nowelizowanej normy PN-EN ISO 7218.
Walidacja procesu mycia w przemyśle spożywczym.