
- To wydarzenie minęło.
Przygotowanie próbek, w tym sporządzanie próbek analitycznych, wg arkuszy normy PN-EN ISO 6887 (1-6).(MA-9)
Termin szkolenia:
22 kwietnia 2021, godz. 08:30-15:00

Szkolenie realizowane jest w formie wykładów, podczas którego uczestnicy nauczą się przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych, przygotowania próbek analitycznych, zgodnie z wymaganiami wieloarkuszowej normy PN-EN ISO 6887: od 1 do 6, dzięki czemu podwyższą swoje kompetencje i unikną często popełnianych błędów.
Uczestnicy poznają różnicę pomiędzy przygotowaniem dużych naważek / próbek analitycznych a pulowaniem próbek.
Szkolenie pomoże rozszerzyć i utrwalić wiedzę z zakresu przechowywania i postępowania z próbkami pobranymi z obszaru produkcji i obrotu żywnością oraz pobranymi na etapie produkcji pierwotnej zgodnie z wymaganiami PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02, PN-EN ISO 7218:2008+A1:2013-10, przepisów/wymagań obszaru regulowanego prawnie.
Szkolenie zwróci uwagę na źródła potencjalnych problemów i najczęściej popełniane błędy w zakresie przygotowania próbek i pomoże im zapobiec np. przy przygotowaniu próbek suchych, mrożonych, o niskim pH, posiadających właściwości hamujące itd.
ZAKRES SZKOLENIA:
- Wymagania aktualnych norm i przepisów prawa dotyczących przechowywania i postępowania z próbkami pobranymi z obszaru produkcji i obrotu żywnością, w tym wody oraz pobranymi na etapie produkcji pierwotnej np. PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02, PN-EN ISO 7218:2008+A1:2013-10, Rozporządzenie (WE) 2073/2005 z późniejszymi zmianami, Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 7 grudnia 2017 r w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
- Szczegółowe zasady przygotowania próbek żywności i próbek środowiskowych do badań mikrobiologicznych, przygotowanie próbek analitycznych i zawiesiny wyjściowej według wieloarkuszowej normy PN -EN ISO 6887-1 do 6:
- Zasady przygotowania zawiesin wyjściowych i rozcieńczeń dziesięciokrotnych do badań wg normy PN-EN ISO 6887-1:2017-05, w tym kontrola mikrobiologiczna płynów do rozcieńczeń
- Zasady przygotowania próbek mięsa i produktów mięsnych wg normy PN-EN ISO 6887-2:2017-05
- Zasady przygotowania próbek ryb i przetworów rybnych wg normy PN-EN ISO 6887-3:2017-05
- Zasady przygotowania próbek produktów różnorodnych wg normy PN-EN ISO 6887-4:2017-05
- Zasady przygotowania próbek mleka i przetworów mlecznych wg normy PN-EN ISO 6887-5:2020
- Zasady przygotowania próbek pobranych na etapie produkcji pierwotnej wg normy PN-EN ISO 6887-6:2013-06
- Zasady pulowania próbek