Przygotowanie próbek, w tym sporządzanie próbek analitycznych wg pierwszego arkusza normy PN-EN ISO 6887-1, z uwzględnieniem dyspozycji ISO 6887-1:2017/Amd 1:2024.(MA-9)
Przygotowanie próbek zbiorczych, pulowanie próbek, sporządzanie dużych naważek z wybranymi elementami kolejnych arkuszy normy PN-EN ISO 6887 (2-5)
Termin szkolenia:
22 listopada 2024, godz. 09:30-13:30
Zapisy
Szkolenie realizowane jest w formie wykładów, podczas którego uczestnicy zapoznają się z przygotowaniem próbek do badań mikrobiologicznych, przygotowania próbek analitycznych, zgodnie z wymaganiami PN-EN ISO 6887-1, z uwzględnieniem dyspozycji ISO 6887-1:2017/Amd 1:2024 oraz innych najważniejszych elementów wieloarkuszowej normy PN-EN ISO 6887: od 2 do 5, dzięki czemu podwyższą swoje kompetencje i unikną często popełnianych błędów.
Uczestnicy poznają różnicę pomiędzy przygotowaniem dużych naważek / próbek analitycznych a pulowaniem próbek.
ZAKRES SZKOLENIA:
- Szczegółowe zasady przygotowania próbek żywności, pasz i próbek środowiskowych do badań mikrobiologicznych, przygotowanie próbek analitycznych i zawiesiny wyjściowej według normy PN -EN ISO 6887-1 + ISO 6887-1:2017/Amd 1:2024
- Zasady przygotowania zawiesin wyjściowych i rozcieńczeń dziesięciokrotnych do badań wg aktualnego wydania normy PN-EN ISO 6887-1, w tym kontrola mikrobiologiczna płynów do rozcieńczeń
- Najważniejsze zmiany wprowadzone ISO 6887-1:2017/Amd 1:2024
- Zasady przygotowania próbek zbiorczych, pulowania próbek, sporządzania dużych naważek a weryfikacja / walidacja metod
- Wybrane, najważniejsze elementy z kolejnych arkuszy PN-EN ISO 6887-2, PN-EN ISO 6887-3, PN-EN ISO 6887-4, PN-EN ISO 6887-5