Walidacja większej próbki analitycznej dla metod jakościowych wg zmiany ISO 16140-4:2020/Amd.1:2024.(MA-17/a4)
Termin szkolenia:
29 listopada 2024, godz. 08:00-10:00
Szkolenie przeznaczone jest dla pracowników laboratoriów mikrobiologicznych badających próbki z zakresu łańcucha żywnościowego, szczególnie takich, gdzie ze względu na wymagania klienta badana wielkość próbki analitycznej w metodach jakościowych jest większa niż walidowana wielkość próbki analitycznej (np. 25 g jest walidowaną masą próbki analitycznej w wykrywaniu Salmonella spp.).
Większa masa próbki analitycznej w metodach jakościowych wymaga przeprowadzenia przez zainteresowane laboratorium procesu walidacji ze względu na wykorzystanie normy poza jej zakresem.
Szkolenie pomoże uczestnikom wykonać walidację dla większej próbki analitycznej i zwróci uwagę na ważne aspekty przy wyborze i przygotowaniu produktów do badania walidacyjnego.
Szkolenie zostało przygotowane w oparciu o zmianę do normy ISO 16140-4:2020/Amd.1:2024 Microbiology of the food chain — Method validation — Part 4: Protocol for method validation in a single laboratory AMENDMENT 1: Validation of a larger test portion size for qualitative methods.
ZAKRES SZKOLENIA:
- zasady przeprowadzenia walidacji większej próbki analitycznej
- wybór produktów
- przygotowanie próbek
- parametry określane w procesie walidacji większej próbki analitycznej
- kryterium akceptacji wyniku walidacji