Loading Events

« Wszystkie szkolenia

Weryfikacja metod badań mikrobiologicznych w łańcuchu żywnościowym według wytycznych normy PN-EN ISO 16140-3:2021-07 oraz walidacja większej próbki analitycznej według zmiany do normy ISO 16140-4:2020/AMD.1:2024.(MA-17)

Szkolenie z elementami warsztatowymi

Termin szkolenia:

7 kwietnia 2025, godz. 09:00-15:00
8 kwietnia 2025, godz. 09:00-15:00

on-line
Zapisy

Zaproszenie VAT Oświadczenie

ZAKRES SZKOLENIA:

Szkolenie przeznaczone jest dla pracowników laboratoriów mikrobiologicznych badających żywność, pasze, próbki środowiskowe oraz próbki z etapu produkcji pierwotnej przygotowujących się do weryfikacji metod mikrobiologicznych.

Zostało przygotowane w oparciu o wytyczne normy PN-EN ISO 16140-3:2021-07 Mikrobiologia łańcucha żywnościowego — Walidacja metody — Część 3: Protokół weryfikacji referencyjnych i zwalidowanych metod alternatywnych w pojedynczym laboratorium.

Norma PN-EN ISO 16140-3:2021-07 zawiera procedury i kryteria akceptacji wdrażania metod badawczych w laboratorium. Obejmuje badanie weryfikacyjne wdrożenia metody i badanie weryfikacyjne produktu z oddzielnymi protokołami weryfikacji jakościowych i ilościowych metod mikrobiologicznych oraz protokołem weryfikacji metody potwierdzania. Zawiera również protokół informacyjny do weryfikacji metod referencyjnych, które nie zostały jeszcze w pełni zwalidowane.

METODY JAKOŚCIOWE

  • weryfikacja metody a weryfikacja produktu
  • wybór matryc do weryfikacji
  • protokół weryfikacji zwalidowanych metod jakościowych (referencyjnych lub alternatywnych)
  • protokół weryfikacji niezwalidowanych referencyjnych metod jakościowych
  • protokół techniczny weryfikacji zwalidowanych alternatywnych metod potwierdzania
  • parametry charakterystyki weryfikowanych metod jakościowych (eLOD50,),
  • opracowanie wyników
  • kryteria akceptacji

Walidacja większej próbki analitycznej dla metod jakościowych wg zmiany ISO 16140-4:2020/AMD.1:2024

  • protokół walidacji
  • kryterium akceptacji

Ćwiczenia:

  • przygotowanie inokulum do kontaminacji próbek
  • przykłady weryfikacji metody jakościowej
  • szacowanie eLOD50,
  • analiza wyników weryfikacji w porównaniu do kryteriów akceptacji

METODY ILOŚCIOWE

  • weryfikacja metody a weryfikacja produktu
  • protokół weryfikacji zwalidowanych metod ilościowych (referencyjnych lub alternatywnych)
  • protokół weryfikacji niezwalidowanych referencyjnych metod ilościowych
  • parametry charakterystyki weryfikowanych metod ilościowych (eBias i odtwarzalność wewnątrzlaboratoryjna SIR),
  • opracowanie wyników
  • kryteria akceptacji

Ćwiczenia:

  • analiza wyników weryfikacji w porównaniu do kryteriów akceptacji
  • przygotowanie inokulum do kontaminacji próbek
  • przykłady weryfikacji metody ilościowej
  • obliczanie parametrów eBias i odtwarzalność wewnątrzlaboratoryjna SIR