
- To wydarzenie minęło.
Weryfikacja metod badań mikrobiologicznych w łańcuchu żywnościowym według wytycznych nowej normy ISO 16140-3:2021-01.(MA-17)
Termin szkolenia:
27 kwietnia 2021, godz. 08:00-15:00

Szkolenie przeznaczone jest dla pracowników laboratoriów mikrobiologicznych badających żywność, pasze, próbki środowiskowe oraz próbki z etapu produkcji pierwotnej przygotowujących się do weryfikacji metod mikrobiologicznych.
Zostało przygotowane w oparciu o wytyczne nowej normy ISO 16140-3:2021-01 Microbiology of the food chain – Method validation. Part 3: Protocol for the verification and validation alternative methods implemented in a single laboratory (Mikrobiologia łańcucha żywnościowego – Walidacja metod – Część 3: Protokół weryfikacji metod referencyjnych i zwalidowanych metod alternatywnych w pojedynczym laboratorium).
Norma ISO 16140-3:2021-01 zawiera procedury i kryteria akceptacji wdrażania metod badawczych w laboratorium. Obejmuje badanie weryfikacyjne wdrożenia metody i badanie weryfikacyjne produktu z oddzielnymi protokołami weryfikacji jakościowych i ilościowych metod mikrobiologicznych oraz protokołem weryfikacji metody potwierdzania. Zawiera również protokół informacyjny do weryfikacji metod referencyjnych, które nie zostały jeszcze w pełni zwalidowane.
ZAKRES SZKOLENIA:
Prezentacja wymagań:
- weryfikacja metody a weryfikacja produktu
- protokół techniczny weryfikacji zwalidowanych metod jakościowych i zwalidowanych metod ilościowych (referencyjnych lub alternatywnych)
- protokół weryfikacji niezwalidowanych metod referencyjnych
- protokół techniczny weryfikacji zwalidowanych alternatywnych metod potwierdzania
- parametry charakterystyki weryfikowanych metod (eLOD50, eBias i odtwarzalność wewnątrzlaboratoryjna SIR),
- wybór matryc w zależności od protokołu weryfikacji
- opracowanie wyników
- kryteria akceptacji
Ćwiczenia:
- przygotowanie inokulum do kontaminacji próbek
- przykłady weryfikacji metody ilościowej i jakościowej
- obliczanie parametrów statystycznych (eLOD50, eBias, odtwarzalność wewnątrzlaboratoryjna SIR)
- analiza wyników weryfikacji w porównaniu do kryteriów akceptacji