Loading Events

« Wszystkie szkolenia

Weryfikacja metody pobierania próbek wody przeznaczonej do spożycia PN-ISO 5667-5:2017-10, w tym ocena składowej niepewności związanej z pobieraniem próbek.(MA-76)

Szkolenie z elementami warsztatowymi

Termin szkolenia:

21 marca 2025, godz. 08:00-11:00

on-line
Zapisy

Zaproszenie VAT Oświadczenie

Celem szkolenia jest pozyskanie wiedzy, która posłuży personelowi laboratorium do przeprowadzenia weryfikacji metody pobierania próbek wody przeznaczonej do spożycia i potwierdzenie czy jest w stanie prawidłowo realizować metodę przed wprowadzeniem do stosowania, poprzez upewnienie się, że może osiągać wymagane parametry.

Uczestnik szkolenia dowie się m.in. jak zaplanować proces weryfikacji metody, jakie wybrać analizy, by na ich podstawie ocenić składową niepewności związaną z pobieraniem próbek z wykorzystaniem RANOVA oraz jak udokumentować wyniki przeprowadzonej weryfikacji.

ZAKRES SZKOLENIA:

  1. Walidacja / weryfikacja działalności laboratoryjnej – wymaganie normy PN-EN ISO/IEC 17025
    • terminy i definicje
    • walidacja a weryfikacja
  2. Wdrożenie i weryfikacja metody pobierania próbek wody do spożycia:
    • analiza wymagań prawnych (metody referencyjne)
    • analiza wymagań metody – oczekiwania odnośnie warunków środowiskowych, wyposażenia, personelu oraz monitorowania ważności procesu pobierania próbek,
    • cechy charakterystyczne i kryteria ich akceptacji
    • zakres eksperymentu, w tym wybór metod badawczych do analizy
  3. Ocena statystyczna otrzymanych wyników, w tym ocena niepewności związanej z etapem pobierania próbek:
    • terminy i definicje
    • procedura oceny niepewności z wykorzystaniem RANOVA
  4. Udokumentowanie procesu weryfikacji, w tym ocena spełnienia kryteriów akceptacji metody, zatwierdzenie metody do stosowania
  5. Audit wdrażanej metody (m.in. realizacja przykładowego zlecenia i wydanie sprawozdania)
  6. Proces rewalidacji / ponownej weryfikacji metody pobierania próbek