Loading Events

« Wszystkie szkolenia

Zapewnienie i kontrola jakości pożywek mikrobiologicznych.(MA-34)

Termin szkolenia:

13 marca 2025, godz. 08:00-16:00

on-line
Zapisy

Zaproszenie VAT Oświadczenie

Szkolenie przeznaczone jest dla pracowników laboratoriów mikrobiologicznych i pożywkarni przygotowujących pożywki dla celów mikrobiologii. Zostało przygotowane w oparciu o wytyczne normy międzynarodowej PN-EN ISO 11133:2014-07+A1:2018-04+A2:2020-10 (wersja angielska) – Mikrobiologia żywności, pasz i wody – Przygotowanie, produkcja, przechowywanie i przeprowadzanie badań pożywek z uwzględnieniem aktualnej zmiany polegającej na dodaniu załącznika normatywnego, przedstawiającego wytyczne do sprawdzania pożywek do potwierdzeń, odczynników i testów.


ZAKRES SZKOLENIA:

  1. Terminy i definicje
  2. Zapewnienie jakości na każdym etapie przygotowywania pożywek:
    • dokumentacja producenta
    • przygotowanie
    • terminy ważności
    • przechowywanie przed użyciem
  3. Zakres oceny pożywek stałych i płynnych:
    • wymagania ogólne
    • ocena cech fizycznych, chemicznych i jałowości
    • potwierdzenie przydatności pożywek z użyciem szczepów wzorcowych: ocena żyzności, specyficzności i selektywności , kryteria i interpretacja wyników
  4. Metody oceny pożywek stałych
    • metody ilościowe
    • metody jakościowe
    • ocena pożywek stosowanych w technice filtracji membranowej
  5. Metody oceny pożywek płynnych
    • metody ilościowe
    • metody jakościowe
  6. Metody oceny płynów stosowanych do przygotowania dziesięciokrotnych rozcieńczeń zawiesiny wyjściowej inokulum
  7. Metody oceny pożywek, odczynników i testów stosowanych do potwierdzeń i kontroli jakości badań w ramach metody badawczej – wytyczne zawarte w Załączniku K
  8. Karty kontrolne do monitorowania jakości pożywek stałych
  9. Postępowanie ze szczepami wzorcowymi bakterii
    • wybór szczepów wzorcowych do oceny jakości pożywek
    • utrzymywanie szczepów wzorcowych w laboratorium
    • przygotowanie kultur roboczych