
Zapewnienie i kontrola jakości pożywek mikrobiologicznych.(MA-34)
Termin szkolenia:
13 marca 2025, godz. 08:00-16:00

Szkolenie przeznaczone jest dla pracowników laboratoriów mikrobiologicznych i pożywkarni przygotowujących pożywki dla celów mikrobiologii. Zostało przygotowane w oparciu o wytyczne normy międzynarodowej PN-EN ISO 11133:2014-07+A1:2018-04+A2:2020-10 (wersja angielska) – Mikrobiologia żywności, pasz i wody – Przygotowanie, produkcja, przechowywanie i przeprowadzanie badań pożywek z uwzględnieniem aktualnej zmiany polegającej na dodaniu załącznika normatywnego, przedstawiającego wytyczne do sprawdzania pożywek do potwierdzeń, odczynników i testów.
ZAKRES SZKOLENIA:
- Terminy i definicje
- Zapewnienie jakości na każdym etapie przygotowywania pożywek:
- dokumentacja producenta
- przygotowanie
- terminy ważności
- przechowywanie przed użyciem
- Zakres oceny pożywek stałych i płynnych:
- wymagania ogólne
- ocena cech fizycznych, chemicznych i jałowości
- potwierdzenie przydatności pożywek z użyciem szczepów wzorcowych: ocena żyzności, specyficzności i selektywności , kryteria i interpretacja wyników
- Metody oceny pożywek stałych
- metody ilościowe
- metody jakościowe
- ocena pożywek stosowanych w technice filtracji membranowej
- Metody oceny pożywek płynnych
- metody ilościowe
- metody jakościowe
- Metody oceny płynów stosowanych do przygotowania dziesięciokrotnych rozcieńczeń zawiesiny wyjściowej inokulum
- Metody oceny pożywek, odczynników i testów stosowanych do potwierdzeń i kontroli jakości badań w ramach metody badawczej – wytyczne zawarte w Załączniku K
- Karty kontrolne do monitorowania jakości pożywek stałych
- Postępowanie ze szczepami wzorcowymi bakterii
- wybór szczepów wzorcowych do oceny jakości pożywek
- utrzymywanie szczepów wzorcowych w laboratorium
- przygotowanie kultur roboczych