
Realizacja procesu pobierania próbek wody przeznaczonej do spożycia, w tym ocena składowej niepewności związanej z pobieraniem próbek .(MA-36)
Termin szkolenia:
8 grudnia 2022, godz. 09:00-15:00

Celem szkolenia jest pozyskanie wiedzy, która posłuży personelowi laboratorium do skutecznej realizacji procesu pobierania próbek w laboratorium badającym wodę przeznaczoną do spożycia.
Uczestnik szkolenia dowie się m.in. jakie czynniki należy wziąć pod uwagę podczas opracowania i realizacji programów pobierania próbek tak, by osiągnąć wcześniej określone cele, z jakich norm korzystać podczas pobierania próbek wód, jaki wykorzystać sprzęt, jak postępować z próbką oraz jak dokumentować proces pobierania próbek, kiedy opracować dodatkowe dokumenty opisujące pobieranie próbek i na jakie dokumenty powoływać się realizując pobieranie próbek.
Podczas szkolenia omówione zostaną również elementy monitorowania ważności procesu pobierania próbek oraz przykładowy sposób oceny niepewności wyników z wykorzystaniem RANOVA.
W części warsztatowej szkolenia uczestnicy sami dokonają przykładowego obliczenia składowej niepewności związanej z pobieraniem próbek.
ZAKRES SZKOLENIA:
- Programy pobierania próbek
- Charakterystyka i warunki wpływające na pobieranie próbek
- Dokumenty dotyczące pobierania próbek: normy oraz dodatkowe dokumenty opisujące pobieranie próbek; powoływanie się na dokumenty opisujące pobieranie próbek
- Czas i częstotliwość pobierania próbek
- Techniki pobierania próbek
- Sprzęt do pobierania próbek cech fizycznych lub chemicznych oraz mikrobiologicznych
- Sporządzanie zapisów z pobierania próbek
- Utrwalanie próbek
- Transport i przechowywanie próbek
- Identyfikacja próbek i ich ewidencja
- Monitorowanie ważności pobierania próbek, w tym niezależny audity
- Analiza i interpretacja danych z monitorowania ważności wyników
- Ocena składowej niepewności związanej z pobieraniem próbek