
- This event has passed.
Weryfikacja metod badań mikrobiologicznych w łańcuchu żywnościowym według wytycznych normy PN-EN ISO 16140-3:2021-07.(MA-17)
Termin szkolenia:
14 października 2024, godz. 09:00-15:00
15 października 2024, godz. 09:00-15:00

ZAKRES SZKOLENIA:
Szkolenie przeznaczone jest dla pracowników laboratoriów mikrobiologicznych badających żywność, pasze, próbki środowiskowe oraz próbki z etapu produkcji pierwotnej przygotowujących się do weryfikacji metod mikrobiologicznych.
Zostało przygotowane w oparciu o wytyczne normy PN-EN ISO 16140-3:2021-07 Mikrobiologia łańcucha żywnościowego — Walidacja metody — Część 3: Protokół weryfikacji referencyjnych i zwalidowanych metod alternatywnych w pojedynczym laboratorium.
Norma PN-EN ISO 16140-3:2021-07 zawiera procedury i kryteria akceptacji wdrażania metod badawczych w laboratorium. Obejmuje badanie weryfikacyjne wdrożenia metody i badanie weryfikacyjne produktu z oddzielnymi protokołami weryfikacji jakościowych i ilościowych metod mikrobiologicznych oraz protokołem weryfikacji metody potwierdzania. Zawiera również protokół informacyjny do weryfikacji metod referencyjnych, które nie zostały jeszcze w pełni zwalidowane.
Szkolenie ma dwudniową formę, wynikającą z potrzeby omówienia zakresu normy w oparciu o przykłady weryfikacji różnych metod oraz z szerszym zakresem ćwiczeń z udziałem uczestników.
DZIEŃ 1:
Weryfikacja metod jakościowych
- weryfikacja metody a weryfikacja produktu
- wybór matryc do weryfikacji
- protokół weryfikacji zwalidowanych metod jakościowych (referencyjnych lub alternatywnych)
- protokół weryfikacji niezwalidowanych referencyjnych metod jakościowych
- protokół techniczny weryfikacji zwalidowanych alternatywnych metod potwierdzania
- parametry charakterystyki weryfikowanych metod jakościowych (eLOD50,),
- opracowanie wyników
- kryteria akceptacji
Ćwiczenia:
- przygotowanie inokulum do kontaminacji próbek
- przykłady weryfikacji metody jakościowej
- szacowanie eLOD50,
- analiza wyników weryfikacji w porównaniu do kryteriów akceptacji
DZIEŃ 2:
Weryfikacja metod ilościowych
- weryfikacja metody a weryfikacja produktu
- protokół weryfikacji zwalidowanych metod ilościowych (referencyjnych lub alternatywnych)
- protokół weryfikacji niezwalidowanych referencyjnych metod ilościowych
- parametry charakterystyki weryfikowanych metod ilościowych (eBias i odtwarzalność wewnątrzlaboratoryjna SIR),
- opracowanie wyników
- kryteria akceptacji
Ćwiczenia:
- przygotowanie inokulum do kontaminacji próbek
- przykłady weryfikacji metody ilościowej
- obliczanie parametrów eBias i odtwarzalność wewnątrzlaboratoryjna SIR
- analiza wyników weryfikacji w porównaniu do kryteriów akceptacji