mikrobiologia żywności
26
marzec
2025
Przygotowanie próbek, w tym sporządzanie próbek analitycznych, wg arkuszy normy PN-EN ISO 6887 (1-6). (MA-9)
ISO 6887-1:2017/Amd1:2024 - Poprawka 1: Wymagania i wytyczne dotyczące stosowania większej wielkości próbki analitycznej (naważki) do badań w metodach jakościowych
Termin szkolenia:
26 marca 2025, godz. 09:00-15:00
on-line,

01
kwiecień
2025
Wdrożenie znowelizowanej normy PN-EN ISO 7218:2024-12 w laboratorium mikrobiologicznym. (MA-71)
Termin szkolenia:
1 kwietnia 2025, godz. 08:30-15:00
on-line,

07 | 08
kwiecień
2025
Weryfikacja metod badań mikrobiologicznych w łańcuchu żywnościowym według wytycznych normy PN-EN ISO 16140-3:2021-07 oraz walidacja większej próbki analitycznej według zmiany do normy ISO 16140-4:2020/AMD.1:2024. (MA-17)
Szkolenie z elementami warsztatowymi
Termin szkolenia:
7 kwietnia 2025, godz. 09:00-15:00
8 kwietnia 2025, godz. 09:00-15:00
on-line,

11
kwiecień
2025
Ustalenie odstępów czasu między wzorcowaniami wyposażenia pomiarowego jako element nadzoru nad wyposażeniem pomiarowym w laboratorium i ryzyko z tym związane. Analiza świadectw wzorcowania. (MA-42)
Szkolenie z elementami warsztatowymi
Termin szkolenia:
11 kwietnia 2025, godz. 08:00-15:00
on-line,

23
kwiecień
2025
Nadzór nad tłokowymi przyrządami do pomiaru objętości wg PN-EN ISO 8655-6:2022-11 oraz przyrządami pomiarowymi ze szkła i tworzyw sztucznych wg PN-EN ISO 4787:2022-06. (MA-74)
Szkolenie z elementami warsztatowymi
Termin szkolenia:
23 kwietnia 2025, godz. 08:00-13:00
on-line,

28 | 29
kwiecień
2025
Bakterie patogenne – diagnostyka Salmonella spp., Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium, Listeria monocytogenes, Listeria spp. w żywności, paszach i próbkach środowiskowych. (MA-3L)
Szkolenie praktyczne w laboratorium
Termin szkolenia:
28 kwietnia 2025, godz. 09:00-17:00
29 kwietnia 2025, godz. 08:30-12:30
on-line, Gdynia,

13
maj
2025
Szacowanie niepewnością pomiaru w metodach mikrobiologicznych ilościowych z uwzględnieniem wymagań normy PN-EN ISO 19036:2020-04. (MA-45)
Szkolenie z elementami warsztatowymi
Termin szkolenia:
13 maja 2025, godz. 10:00-14:00
on-line,

28 | 29
maj
2025
Audyt techniczny i rozwiązywanie problemów w mikrobiologicznym laboratorium rutynowym zgodnie z wymaganiami normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02 i innych wymagań akredytacyjnych. (MA-7)
Termin szkolenia:
28 maja 2025, godz. 09:00-15:00
29 maja 2025, godz. 09:00-13:00
on-line,

03
czerwiec
2025
Zakres elastyczny w praktyce: wdrażanie i zarządzanie zakresem elastycznym w obszarze mikrobiologii, biochemii i biologii (w tym np. PCR, ELISA) z uwzględnieniem wymagań aktualnego dokumentu PCA DA-10. (MA-15)
Omówienie zmian do poprzedniego wydania. Najczęściej popełniane błędy w zarządzaniu zakresem elastycznym.
Termin szkolenia:
3 czerwca 2025, godz. 09:00-15:00
on-line,

04
wrzesień
2025
Obliczanie i przedstawianie wyników badań mikrobiologicznych ilościowych wg nowego wydania normy PN-EN ISO 7218:2024-12. (MA-5)
Szkolenie z elementami warsztatowymi
Termin szkolenia:
4 września 2025, godz. 09:00-13:00
on-line,
