- To wydarzenie minęło.
Zapewnienie i kontrola jakości pożywek mikrobiologicznych.(MA-34L)
Termin szkolenia:
Nie ma już miejsc na zajęcia w laboratorium w terminie 24-25 września. Zapraszamy w nowym terminie 19 września online, 1-2 października zajęcia praktyczne.
Szkolenie przeznaczone jest dla pracowników laboratoriów mikrobiologicznych i pożywkarni przygotowujących pożywki dla celów mikrobiologii. Zostało przygotowane w oparciu o wytyczne normy międzynarodowej PN-EN ISO 11133:2014-07+A1:2018-04+A2:2020-10 (wersja angielska) – Mikrobiologia żywności, pasz i wody – Przygotowanie, produkcja, przechowywanie i przeprowadzanie badań pożywek z uwzględnieniem aktualnej zmiany polegającej na dodaniu załącznika normatywnego przedstawiającego wytyczne do sprawdzania pożywek do potwierdzeń, odczynników i testów.Zamiarem organizatorów szkolenia jest zapoznanie uczestników z teoretycznymi wymaganiami dotyczącymi przygotowania i kontroli jakości pożywek, jak też praktyczne wykorzystanie zdobytej wiedzy.
ZAKRES SZKOLENIA:
19 WRZEŚNIA 2024 R. 8:00-16:00 – szkolenie on-line
- Terminy i definicje
- Zapewnienie jakości na każdym etapie przygotowywania pożywek:
– dokumentacja producenta
– przygotowanie
– terminy ważności
– przechowywanie przed użyciem - Zakres oceny pożywek stałych i płynnych:
– wymagania ogólne
– ocena cech fizycznych, chemicznych i jałowości
– potwierdzenie przydatności pożywek z użyciem szczepów wzorcowych: ocena żyzności, specyficzności i selektywności , – kryteria i interpretacja wyników - Metody oceny pożywek stałych
– metody ilościowe
– metody jakościowe
– ocena pożywek stosowanych w technice filtracji membranowej - Metody oceny pożywek płynnych
– metody ilościowe
– metody jakościowe - Metody oceny płynów stosowanych do przygotowania dziesięciokrotnych rozcieńczeń zawiesiny wyjściowej inokulum
- Metody oceny pożywek, odczynników i testów stosowanych do potwierdzeń i kontroli jakości badań w ramach metody badawczej – nowe wytyczne zawarte w Załączniku K
- Karty kontrolne do monitorowania jakości pożywek stałych
- Postępowanie ze szczepami wzorcowymi bakterii
– wybór szczepów wzorcowych do oceny jakości pożywek
– utrzymywanie szczepów wzorcowych w laboratorium
– przygotowanie kultur roboczych
24 WRZEŚNIA 2024 R. – szkolenie praktyczne w laboratorium
- Samodzielne przygotowanie inokulum do kontroli jakości pożywek stałych i płynnych, sposoby standaryzacji
- Praktyczne wykonanie kontroli jakości wybranych pożywek stałych i płynnych metodą ilościową i jakościową
25 WRZEŚNIA 2024 R. – szkolenie praktyczne w laboratorium
- Odczyty i interpretacja wyników
- Analiza zawartości certyfikatów jakości producenta dla ocenianych pożywek i porównanie z otrzymanymi wynikami oceny własnej
- Dokumentowanie wyników oceny w laboratorium