Ładowanie Wydarzenia

« Wszystkie szkolenia

  • To wydarzenie minęło.

Zapewnienie i kontrola jakości pożywek mikrobiologicznych.(MA-34L)

Szkolenie praktyczne w laboratorium.

Termin szkolenia:

Nie ma już miejsc na zajęcia w laboratorium w terminie 24-25 września. Zapraszamy w nowym terminie 19 września online, 1-2 października zajęcia praktyczne.

on-line, Gdynia
Brak miejsc

Szkolenie przeznaczone jest dla pracowników laboratoriów mikrobiologicznych i pożywkarni przygotowujących pożywki dla celów mikrobiologii. Zostało przygotowane w oparciu o wytyczne normy  międzynarodowej PN-EN ISO 11133:2014-07+A1:2018-04+A2:2020-10 (wersja angielska)Mikrobiologia żywności, pasz i wody – Przygotowanie, produkcja, przechowywanie i przeprowadzanie badań pożywek z uwzględnieniem aktualnej zmiany polegającej na dodaniu załącznika normatywnego przedstawiającego wytyczne do sprawdzania pożywek do potwierdzeń, odczynników i testów.Zamiarem organizatorów szkolenia jest zapoznanie uczestników z teoretycznymi wymaganiami dotyczącymi przygotowania i kontroli jakości pożywek, jak też praktyczne wykorzystanie zdobytej wiedzy.

ZAKRES SZKOLENIA:

19 WRZEŚNIA 2024 R. 8:00-16:00 – szkolenie on-line

  1. Terminy i definicje
  2. Zapewnienie jakości na każdym etapie przygotowywania pożywek:
    – dokumentacja producenta
    – przygotowanie
    – terminy ważności
    – przechowywanie przed użyciem
  3. Zakres oceny pożywek stałych i płynnych:
    – wymagania ogólne
    – ocena cech fizycznych, chemicznych i jałowości
    – potwierdzenie przydatności pożywek z użyciem szczepów wzorcowych: ocena żyzności, specyficzności i selektywności , – kryteria i interpretacja wyników
  4. Metody oceny pożywek stałych
    – metody ilościowe
    – metody jakościowe
    – ocena pożywek stosowanych w technice filtracji membranowej
  5. Metody oceny pożywek płynnych
    – metody ilościowe
    – metody jakościowe
  6. Metody oceny płynów stosowanych do przygotowania dziesięciokrotnych rozcieńczeń zawiesiny wyjściowej inokulum
  7. Metody oceny pożywek, odczynników i testów stosowanych do potwierdzeń i kontroli jakości badań w ramach metody badawczej – nowe wytyczne zawarte w Załączniku K
  8. Karty kontrolne do monitorowania jakości pożywek stałych
  9. Postępowanie ze szczepami wzorcowymi bakterii
    – wybór szczepów wzorcowych do oceny jakości pożywek
    – utrzymywanie szczepów wzorcowych w laboratorium
    – przygotowanie kultur roboczych

24 WRZEŚNIA 2024 R. – szkolenie praktyczne w laboratorium

  1. Samodzielne przygotowanie inokulum  do kontroli jakości pożywek stałych i płynnych, sposoby standaryzacji 
  2. Praktyczne wykonanie kontroli jakości wybranych pożywek stałych i płynnych metodą ilościową i jakościową

25 WRZEŚNIA 2024 R. – szkolenie praktyczne w laboratorium

  • Odczyty i  interpretacja wyników
  • Analiza zawartości certyfikatów jakości producenta dla ocenianych pożywek i porównanie z otrzymanymi wynikami oceny własnej
  • Dokumentowanie wyników oceny w laboratorium