Ładowanie Wydarzenia

« Wszystkie szkolenia

  • To wydarzenie minęło.

Zapewnienie i kontrola jakości pożywek mikrobiologicznych.(MA-34)

Termin szkolenia:

21 kwietnia 2022, godz. 08:00-16:00

on-line
Ostatnie miejsca

Zaproszenie VAT Oświadczenie

Szkolenie przeznaczone jest dla pracowników laboratoriów mikrobiologicznych i pożywkarni przygotowujących pożywki dla celów mikrobiologii. Zostało przygotowane w oparciu o wytyczne normy  międzynarodowej PN-EN ISO 11133:2014-07+A1:2018-04+A2:2020-10 (wersja angielska)Mikrobiologia żywności, pasz i wody – Przygotowanie, produkcja, przechowywanie i przeprowadzanie badań pożywek z uwzględnieniem aktualnej zmiany polegającej na dodaniu załącznika normatywnego, przedstawiającego wytyczne do sprawdzania pożywek do potwierdzeń, odczynników i testów.

Zamiarem organizatorów szkolenia jest zapoznanie uczestników z teoretycznymi wymaganiami dotyczącymi przygotowania i kontroli jakości pożywek, jak też praktyczne wykorzystanie zdobytej wiedzy.

ZAKRES SZKOLENIA:

Terminy i definicje

Zapewnienie jakości na każdym etapie przygotowywania pożywek:

  • dokumentacja producenta
  • przygotowanie
  • terminy ważności
  • przechowywanie przed użyciem

Zakres oceny pożywek stałych i płynnych:

  • wymagania ogólne
  • ocena cech fizycznych, chemicznych i jałowości
  • potwierdzenie przydatności pożywek z użyciem szczepów wzorcowych: ocena żyzności, specyficzności i selektywności , kryteria i interpretacja wyników

Metody oceny pożywek stałych:

  • metody ilościowe
  • metody jakościowe
  • ocena pożywek stosowanych w technice filtracji membranowej

Metody oceny pożywek płynnych:

  • metody ilościowe
  • metody jakościowe

Metody oceny płynów stosowanych do przygotowania dziesięciokrotnych rozcieńczeń zawiesiny wyjściowej inokulum.

Metody oceny pożywek, odczynników i testów stosowanych do potwierdzeń i kontroli jakości badań w ramach metody badawczej – nowe wytyczne zawarte w Załączniku K.

Karty kontrolne do monitorowania jakości pożywek stałych.

Postępowanie ze szczepami wzorcowymi bakterii:

  • wybór szczepów wzorcowych do oceny jakości pożywek
  • utrzymywanie szczepów wzorcowych w laboratorium
  • przygotowanie kultur roboczych