
Diagnostyka Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Listeria spp. i Enterobacteriaceae w żywności, paszach i próbkach środowiskowych.(MA-3L)
Termin szkolenia:
9 października 2023, godz. 12:00-18:00 – wykłady
10 października 2023, godz. 09:00-16:00 – zajęcia praktyczne w Laboratorium PPNT w Gdyni
11 października 2023, godz. 08:30-12:30 – zajęcia praktyczne w Laboratorium PPNT w Gdyni

Szkolenie teoretyczne i praktyczne adresowane do pracowników laboratoriów mikrobiologicznych badających żywność, pasze oraz próbki ze środowiska produkcyjnego.
W trakcie szkolenia zostaną omówione jakościowe i ilościowe metody badań (Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Listeria spp., bakterii z rodz. Enterobacteriaceae)
W części praktycznej uczestnicy będą mogli samodzielnie wykonać poszczególne etapy badań dla każdego omawianego kierunku badań: przygotowanie rozcieńczeń, posiew, przesiew na pożywki różnicujące, badania potwierdzające, odczyt, interpretacja uzyskanych wyników, liczenie kolonii na płytkach i obliczenie wyniku wg wytycznych normy PN-EN ISO 7218:2008+A1:2013-10.
Dodatkowo uczestnicy będą mieli możliwość samodzielnego przygotowania inokulum (o odpowiednim stężeniu), przeznaczonego do kontaminacji próbek, w celu oszacowania eLOD50 wg wytycznych PN-EN ISO 16140-3:2021-07 (weryfikacja metod mikrobiologicznych).
ZAKRES SZKOLENIA
- Wykrywanie Salmonella spp. wg PN-EN ISO 6579-1:2017-4+A1:2020-09 z uwzględnieniem szczególnego postępowania dla S. Typhi i S. Paratyphi A,B,C według Załącznika D PN-EN ISO 6579-1:2017-4.
- Serotypowanie Salmonella spp. z uwzględnieniem zmian proponowanych w ISO/TR 6579-3:2014.
- Wykrywanie Listeria monocytogenes i Listeria spp. wg PN-EN ISO 11290-1:2017-7.
- Oznaczanie liczby Listeria monocytogenes i Listeria spp. wg PN-EN ISO 11290-2:2017-7.
- Wykrywanie Enterobacteriaceae wg PN-EN ISO 21528-1:2017-8.
- Oznaczanie liczby Enterobacteriaceae wg PN-EN ISO 21528-2:2017-8.