- This event has passed.
Pobieranie próbek środowiskowych z obszaru produkcji i obrotu żywnością – metody pobierania i ich weryfikacja.(MA-19)
Wymogi obszaru regulowanego prawnie w zakresie pobierania próbek środowiskowych.
Termin szkolenia:
30 października 2023, godz. 09:00-15:00
Zapisy
DLACZEGO WARTO WZIĄĆ UDZIAŁ SZKOLENIU:
Szkolenie pozwoli odpowiedzieć na zagadnienia:
- jak właściwie realizować pobieranie próbek środowiskowych i z tusz zwierząt
- jak weryfikować metody dotyczące pobierania próbek środowiskowych i z tusz zwierząt
- jak właściwie przygotować próbki środowiskowe do badań: próbka środowiskowa a próbka analityczna
- jak właściwie prowadzić obliczenia w badaniach próbek środowiskowych i z tusz zwierząt
- co mówią przepisy prawa w zakresie pobierania próbek środowiskowych i z tusz zwierząt
- gdzie znajdziemy informacje na temat pobierania próbek z obszaru produkcji pierwotnej m.in. kiełków, owoców morza, zwierząt
Szkolenie zwróci uwagę na źródła potencjalnych problemów i najczęściej popełniane błędy w zakresie pobierania próbek środowiskowych i badania.
ZAKRES SZKOLENIA:
- Pobieranie próbek środowiskowych zgodnie z wytycznymi normy PN-IS0 18593:
- z powierzchni ograniczonych i nieograniczonych szablonem: metoda wymazów i odcisków
- próbek powietrza
- Pobieranie próbek do badań mikrobiologicznych z tusz zwierząt rzeźnych – wymazów i wycinków z tusz wg PN-ISO 17604
- Obliczenia i podawania wyników końcowych po wykonaniu badań próbek środowiskowych i z tusz zwierząt
- Weryfikacja metod pobierania próbek środowiskowych
- Pobieranie próbek z obszaru produkcji pierwotnej wg 6887-3 „Specyficzne zasady przygotowania ryb i przetworów rybnych” oraz 6887-6 „Specyficzne zasady przygotowania próbek pobranych ze środowiska produkcji pierwotnej”
- Ogólne zasady przygotowywania próbek analitycznych wg arkuszy normy PN-EN ISO 6887 dotyczące próbek środowiskowych i z tusz zwierząt
- Wymogi obszaru regulowanego prawnie w zakresie pobierania próbek m.in. Rozporządzenie WE 2073 z późniejszymi zmianami